Gyógytorna

Kezelésre való jelentkezés: 06-30-4424079 telefonszámon !

A gyógytorna mint tevékenységi forma mozgással gyógyít. A gyógytorna az egészségügyi szervek gyógyító tevékenységi körébe és felügyelete alá tartozik. A gyógytornát kórházi betegek vagy járó betegek gyógyításában alkalmazzák, nemegyszer masszással, vízben végzett nyújtó gyakorlatok alkalmazásával, olykor kiegészítő gyógyszeres és/vagy fizikoterápiás kezeléssel együtt. Ma már például szívműtétek után is mozgatják, tornáztatják a beteget. A betegségek többsége igényli a gyógytornász manuális beavatkozását, a mozgásos feladat megoldásának segítését, például nyújtó jellegű gyakorlatok végzésekor.

Gyógytorna tipusai

Stroke Rehabilitáció

A rehabilitáció segíthet a gyógyulási folyamatban és mindenekelőtt abban, hogy a lábadozó - lehetőségei szerint - újból aktív életet éljen. Ezért ennek a folyamatnak a lehető legkorábban el kell kezdődnie, minden esetben ebben járatos gyógytornász segítségével. A kezelőorvosok és a családtagok tapasztalatai egyértelműen bizonyítják, hogy a rehabilitációban részesült szélütésen átesett betegek sokkal hamarabb épülnek fel és a későbbiekben is jobb életkilátásaik vannak, mint azoknak a betegeknek, akiknél ez valamilyen okból nem valósult meg.
A szélütésen átesett - szélütést túlélt - beteget az esetek többségében néhány hetes kórházi kezelés után hazaengedik. A javulás sokszor már a kórházban megkezdődik, ennek további folytatása otthon valósul meg, ami hosszú heteket, hónapokat vehet igénybe. Ez alatt először az "alacsonyabb rendű" ismeretek térnek vissza, de a gyógyulás lépcsői nagyban függenek az agyat ért károsodás mértékétől is.

Schroth terápia

A gerincferdülés korrekciójának eléréséhez különböző asszimetrikus helyzetekben a törzsizomzat bizonyos szakaszának működését váltjuk ki. A terápia kiemelkedően fontos részét képező háromdimenzionális légzéssel a csigolyák csavarodását, az oldalirányú görbületet és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó "lapos hátat" korrigáljuk.

A terápia lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása melletti izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. A gyakorlatok célja a hibás gerincferdüléses tartás korrigálása, a belső testkép normalizálása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. A rendszeres kezeléssel, tapasztalataink alapján hosszútávon is tartós eredmények érhetok el.

McKenzie terápia

Az új-zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett módszer a csigolyák és a végtagi izületi panaszok diagnosztizálására, gyógyítására alkalmazható.

A hátfájdalom napjainkban a népességben olyan nagy méreteket öltött, hogy már az elsok között szerepel a táppénzre vagy nyugdíjba vonulás esetén. A felnőtt lakosság 60%-a szenvedett már legalább egyszer életében derékfájásban.

A McKenzie módszer az elmúlt években nagyfokú nemzetközi elismerést vívott ki magának. Világszerte 25 nemzet csatlakozott a módszer oktatásához. Időközben több mint 100 tudományos munka íródott a témában. A terápia jól alkalmazható szimetrikus és asszimetrikus nyak, hát, derék, helyi vagy kisugárzó fájdalmaknál (gerincsérv, tartáshibákból eredő fájdalmak).

A módszerrrel leggyakrabban kezelt betegség a gerincsérv. A gerincsérv a csigolyák közötti porckorong belső állományának kitüremkedését jelenti, ami a külső, erős rostos gyűrű sérülése következtében alakul ki. A kitüremkedés helyétől és erősségétől függően a tünetek elég változatos képet mutathatnak. Az ágyéki csigolyák érintettsége esetén nem ritka a derékfájdalom, a farba, combba, lábba kisugárzó fájdalmak, a nyaki szakaszon kialakult sérv esetén pedig a lapockák területére, a karba kisugárzó fájdalom.
Gerincsérv kialakulása esetén a terápia összetett. A fájdalom csillapítására, az idegi érintettség csökkentésére kell törekednünk. Fájdalomcsillapító gyógyszerek, elektroterápia, nyújtások, idegmobilizációs technikák, manuálterápia és a McKenzie módszer alkalmazásával az esetek nagy részében konzervatív úton érhetjük el a panaszmentességet. Bizonyos esetekben, például ha a sérv kizáródott, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

A kezelés, a gyógytorna során a kitüremkedett terület mechanikai úton történő helyretolására törekszünk, ami a panaszoktól függően bizonyos irányú mozdulatokkal érhetünk el. A cél a fájdalom "centralizálása" (McKenzie: a fájdalom visszahúzódása a test középpontja felé), majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel.

Manuálterápia

A manuálterápia a sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások esetén kialakuló izületi mozgásbeszükülések kezelésére szolgál.

A mozgásszervrendszer visszafordítható funkciózavarainak felismerését és gyógyítását szolgálja, speciális diagnosztikai és terápiás fogásokkal. A diagnosztika magában foglalja az izmok, szalagok és a bőr reflexes reakcióinak, csakúgy mint az izületi mechanika, az izomfunkció és koordináció vizsgálatát. A technika segítségével lokalizáljuk és analizáljuk a végtagi izületek vagy a csigolyák területén kialakult mozgásfunkciózavarokat. Ennek az analízisnek az alapján a különböző fogásokkal a fájdalomcsillapítást és a mobilizációt célozva dolgozunk.

Az izületeknél trakciót (húzás), transzlációs csúsztatást és lágyrésztechnikákat alkalmazunk. A trakció során az izületet alkotó csontokat távolítjuk el kissé egymástól, ami egy izületen belüli nyomáscsökkenéshez, lazuláshoz és fájdalomcsillapításhoz vezet. Ezzel egyidejűleg egy nyújtás jön létre az izületi tokban és a szalagokban, ami a mozgathatóságot növeli. A transzlációs csúsztatás célja a fiziológiás izületi játék helyreállítása. Emellett a lágyrésztechnikák különböző lazító és nyújtó elemeivel az izomzat olyan mértékű megnyúlását érjük el, ami az új izületi játékhoz igazodik.

Komplex tartásjavító tornaprogram

Az emberi felegyenesedési folyamat magával hozta testünk fő tartásért felelős szervének, gerincünknek az új helyzethez való alkalmazkodását. Ahhoz, hogy ez a folyamat problémamentesen játszódjon le a mindennapjainkban, a testet különböző erősségű és irányú erők, ingerek kell hogy érjék.

Testtartásunk jellemzői nagy mértékben befolyásolhatják mindennapi életünket. A helytelen tartás, az egyoldalú terhelések próbára teszik szervezetünk tűrőképességét. Amit a problémák kialakulásának kezdetén csak "egy kis vállfájdalomként" élünk meg, hosszú távon az életminőségünket rontó tényezővé válhat. A derék - hát - váll - nyaki fájdalmak, izomfeszülések, idegesség következményei már - nem csak magunkat, környezetünket is érinthetik. A teljesítőképesség és a terhelhetőség csökkenésével tüneteik kihatnak az otthonunkban a munkahelyünkön tanusított viselkedésünkre is. -
A hanyag, a "púpos" tartás az esetek nagy részében a mozgásszegény életmód következményei. Ezek megjelenését már gyermekkorban felfedezhetjük és ekkor tehetünk a legtöbbet és a legkönnyedebben megszüntetésükért. A gerinc egyenletes, kiegyensúlyozott terhelése gyermekkorunktól biztos alapot épít fel a későbbi probléma- és fájdalommentes felnőttkorunk elérésére.

Terhestorna, szülésre felkészítő tréning

A szülésre való felkészítés, a terhestorna megjelenése több mint 50 évvel ezelőttre vezethető vissza. A napjainkban megtalálható programok fő célja az anya mind testi, mind lelki felkészítése a terhesség alatti különböző változásokra és magára a szülésre. A teljeskörű szülésfelkészítés magában foglal különböző szakirányokból származó részterápiákat és fizioterápiás módszereket is.
A terhességgel járó hormonális, statikai és súlyváltozások okozta panaszok (izületi fájdalmak, terhességi derékfájás, "vizesedés") rendszeres, célzott testmozgással és fizioterápiás kezelésekkel jól kézben tarthatóak.
Testünk a terhesség teljes ideje alatt több szempontból is nagyobb megterhelésnek van kitéve. A testsúly növekedésével különösképpen a gerincoszlop, a medence és a lábak terhelődnek, a medence előrebillen és az ágyéki csigolyák görbülete erőteljesebbé válik. Mindezek következtében egyoldalú terhelések, izomfeszülések, alakulhatnak ki, amit az esetleg már a terhesség előtt jelen levő tartáshibák csak tovább fokozhatnak. A növekvő magzat által elfoglalt hely miatt a légzési mechanizmus egyre inkább felfelé tolódik, ami nehezebb légzést, valamint váll-, nyaki izomzgörcsöket okozhat.

Mindezen következményes kellemetlen tünetek megelőzéséért, csökkentéséért sokat tehetünk. Legkésőbb a terhesség második felétől ajánlott a mozgásterápiát elkezdeni, ami ebben az esetben a gyengéd mobilizációtól a nyújtásokon, lazításokon át a célzott izomerősítésig, a pácienshez és a terhesség idejéhez igazítottan többféle terápiát foglal magába. A keringés és az anyagcsere megfelelő mozgásban tartása, a légzés segítése a születendő gyermek optimális oxigénellátását is segíti.

Az izomzat tekintetében előtérbe kerülnek a törzsizmok (hát-, has) és a gát izomzata. A statikai viszonyok megváltozása következtében nagyobb munkára kényszerülő hát-, és hasizomzat megfelelő kondícióban tartásához célzott edzésre van szükség. A gátizomzat tréningjével a magzat súlyának tartását, valamint a vizelési inger kontrollálhatóságát segítjük.

Magára a szülésre való felkészítés testi és lelki megközelítésből is fontos részét képezi a programnak. Speciális légző-, és mozgástechnikákon, kondíciófejlesztésen át a testtudat fejlesztését érjük el, egyidejűleg hatva ezzel a félelmekre és a fájdalomra is. A fizikális és pszichés felkészítéssel, a biológiai változásokról és a szülés lefolyásáról való felvilágosítással szintén erre a célra törekszünk. Különösen az első szülés előtt állóknak javasolt a szülésre felkészítő tréning elvégzése.

Kezdőoldalra - Magunkról - Szolgáltatások - Árajánlat kérés - Dolgozz nálunk - Kapcsolatok - Egészségpénztárak - Munkáltató csomag - Személyi csomag - Fizikoterápia - Gyógytorna - Gyógymasszázs - Vérvétel - Referenciák - Sitemap

idősgondozás, masszázs, shiat-su, yu mei ho, Thai, svédmasszázs, aroma masszázs, fizioterápia, fizikóterápia, terápia, gyógytorna, gyógymasszázs, vérvétel, otthoni vérvétel, vizelet leadás, tens, reuma, reumatikus, ingeráram, gyógytornász, ortopédia, gerinc, elektroterépia,házi ápolás, betegfelügyelet, beteggondozás, betegápolás, otthoni gondozás, betegellátás, házi betegellátás, gondozás, ápolás, otthoni ápolás, otthonápolás, háziápolás, házi betegápolás, háziápolás, infúzió, infúziózás, infúziós kezelés, otthoni betegápolás, otthoni betegellátás, otthoni idősgondozás, szakápolás, katéterezés, Tatabánya, Budapest, gyógyászati segédeszköz, betegellátás, sztóma, ápolás, gyógytorna, logopédia, gyógymasszázs, egészségügy, nővér, gyógytorna, logopédia, masszázs, decubitus, felfekvés, szonda, egészségügyi ellátás, szonda táplálás, trachea kanül, anus prea

idősgondozás, masszázs, shiat-su, yu mei ho, Thai, svédmasszázs, aroma masszázs, fizioterápia, fizikóterápia, terápia, gyógytorna, gyógymasszázs, vérvétel, otthoni vérvétel, vizelet leadás, tens, reuma, reumatikus, ingeráram, gyógytornász, ortopédia, gerinc, elektroterépia,házi ápolás, betegfelügyelet, beteggondozás, betegápolás, otthoni gondozás, betegellátás, házi betegellátás, gondozás, ápolás, otthoni ápolás, otthonápolás, háziápolás, házi betegápolás, háziápolás, infúzió, infúziózás, infúziós kezelés, otthoni betegápolás, otthoni betegellátás, otthoni idősgondozás, szakápolás, katéterezés, Tatabánya, Budapest, gyógyászati segédeszköz, betegellátás, sztóma, ápolás, gyógytorna, logopédia, gyógymasszázs, egészségügy, nővér, gyógytorna, logopédia, masszázs, decubitus, felfekvés, szonda, egészségügyi ellátás, szonda táplálás, trachea kanül, anus prea

idősgondozás, masszázs, shiat-su, yu mei ho, Thai, svédmasszázs, aroma masszázs, fizioterápia, fizikóterápia, terápia, gyógytorna, gyógymasszázs, vérvétel, otthoni vérvétel, vizelet leadás, tens, reuma, reumatikus, ingeráram, gyógytornász, ortopédia, gerinc, elektroterépia,házi ápolás, betegfelügyelet, beteggondozás, betegápolás, otthoni gondozás, betegellátás, házi betegellátás, gondozás, ápolás, otthoni ápolás, otthonápolás, háziápolás, házi betegápolás, háziápolás, infúzió, infúziózás, infúziós kezelés, otthoni betegápolás, otthoni betegellátás, otthoni idősgondozás, szakápolás, katéterezés, Tatabánya, Budapest, gyógyászati segédeszköz, betegellátás, sztóma, ápolás, gyógytorna, logopédia, gyógymasszázs, egészségügy, nővér, gyógytorna, logopédia, masszázs, decubitus, felfekvés, szonda, egészségügyi ellátás, szonda táplálás, trachea kanül, anus prea